Karanneet sisäkissan eivät yleensä kulje kauaksi vaan piiloutuvat naapurustoon. Samoin kaukana kotoa autosta tai kuljetuskopastaan karannut kissa ei juokse pitkälle vaan piiloutuu pian. Vapaasti ulkoilevan kissan katoaminen voi johtua siitä, että kissa on vain vaihtanut ydinaluettaan.

Kissat ovat yksilöitä

Kissojen luonteet vaihtelevat paljon. Monet kissat ovat hyvin arkoja ja pelästyvät helposti. Toiset taas ovat rohkeita ja kohtaavat uudet asiat pelotta. Osa kissoista on hyvin uteliaita ja pentumaisen leikkisiä koko ikänsä. Samoin kissojen väliset suhteet ovat monimutkaisia, ja toisinaan samassakin taloudessa asuvat kissat eivät siedä toisiaan.

Omistaja yleensä tuntee kissansa. Kun kissa karkaa, kannattaa miettiä mitä on ehkä tapahtunut ja miten kissa siihen reagoisi. Karkulaisen käyttäytyminen riippuu kissan luonteesta. Utelias ja ihmisrakas kissa saattaa hakeutua vieraiden ovien taakse maukumaan tai lähestyä ohikulkevia ihmisiä. Arempi kissa kulkee piilotellen.

Kissa piiloutuu helposti

Jos kissa on sisäkissa eikä ole lainkaan tottunut liikkumaan ulkona, se todennäköisesti pelästyy ulos joutuessaan. Samoin käy kun kissa on vieraassa paikassa tai loukkaantunut. Myös tutussa paikassa liikkuva kissa voi pelästyä asuinalueella tapahtuneita muutoksia tai vaikka uutta koiraa tai ilotulitetta. Pelästynyt kissa piiloutuu.

Pelästyneet kissat piiloutuvat usein rakennuksien alle tai muihin mataliin paikkoihin. Harvemmin ne piiloutuvat ylös puihin. Kissa saattaa rauhoittua itsestään, mutta on mahdollista, että se pysyy hiljaa piilossaan päiväkausia ja lähteä liikkeelle vasta janon ajamana. Piilossa oleva kissa ei pidä ääntä. Pelästynyt kissa ei uskalla edes vastata omistajansa kutsuun. Pelästynyt tai loukkaantunut kissa ei mielellään liiku pitkiä matkoja, vaikkakin se saattaa hakeutua kotiinsa.

Ulkokissoilla voi olla laaja elinpiiri

Suomalaisten ulkona vapaasti liikkuvien kissojen elinalueet vaihtelevat parista hehtaarista jopa pariin sataan hehtaariin. Pieni osa elinalueesta on ydinaluetta, missä kissa viettää suurimman osan ajastaan. Suurella elinalueella liikkuva ulkokissa voi vaihtaa ydinaluetta, eikä enää käykään kotipihassaan usein. Näin käy helposti jos kissaa ruokitaan muuallakin kuin kotitalossaan. Kissa voi myös vaihtaa ydinaluetta jos samalle elinalueelle muuttaa toinen kissa, jonka kohtaamista se välttelee. Ydinaluetta vaihtaneen kissan omistaja voi tulkita lemmikkinsä kadonneen.

Kollikissa voi liikkua naaraskissojen luokse pitkiäkin matkoja ja viettää kiima-ajan naaraan elinpiirissä. Rohkea ja voimakas kissa saattaa tutussa ympäristössä lähteä elinpiiriään kauemmaksi muutenkin. Metsästämällä ruokaa hankkivalla kissalla ei ole kiirettä kotiin. Se saattaa olla poissa useita päiviä ja palata sitten kotiin lepäämään.

Kotikissa ei villiinny

Voimakas metsästysvietti ja –taito on säilynyt lähes kaikilla kissoilla, myös rotukissoilla. Kissat ovat pikkunisäkkäiden ja -lintujen saalistajia. Niinpä ne pystyvät hankkimaan luonnosta ravintonsa pitkälti itse. Näin kotikissakin voi selviytyä luonnossa kuukausia. Suomen talvet ovat kuitenkin niille liian kylmiä.

Kotikissa, joka on kasvanut ihmisten hoidossa ja myöhemmin ajautunut luontoon, ei villiinny helposti. Se saattaa pelätä kiinniottamista, mutta rauhoittuu pian ja tottuu taas elämään ihmiskodissa.

Ylös