Kun eläin katoaa, toimi näin

Kun lemmikki katoaa, ensitunnit ja seuraavat päivät on kriittisiä. Näiltä sivuilta saat hyvät yleiset ohjeet, mutta voit soittaa myös neuvontaamme: 040 724 8614, sillä jokainen tapaus on omanlaisensa.

Läheskään aina paikalle ei tarvita etsijäkoiraa, vaan karkuri saadaan kotiin, kun noudatetaan Etsijäkoiraliiton hyväksi koettuja ohjeita. Etsijäkoiraliiton neuvonta ratkaisee, tarvitaanko Etsijäkoiraa paikallistamaan karkuri. Koiran käyttö on perusteltua erityisesti silloin, jos karkuri on pentu, sairas, vanha tai tiineenä.

Mitä teetkin, älä värvää suurta etsintäjoukkoa haravoimaan maastoa ja etsimään karkuria. Tämä vain pelottaa ja paineistaa karkuria. Pahimmassa tapauksessa iso etsijäjoukko voi ajaa karkurin auton alle tai useiden kilometrien päähän.

Miten toimit, jos koira katoaa?

Tee säteittäisiä hajujälkiä koiran katoamispaikasta kotiin tai houkuttelupaikkaan. Houkuttelupaikan pitää olla turvallinen, ts. älä tee jälkeä vaarallisen tien yli. Jos koti on vaarallisen tien tms. takana, on parempi perustaa houkuttelupaikka turvalliseen kohtaan eikä tehdä hajujälkeä kotiin.

Hajujälki tehdään vetämällä tuoksuvaa märkäruokaa (esim. tonnikalaa tai purkkimärkäruokaa) sukkahousuissa säteittäin houkuttelupaikalle/kotiin. Houkuttelupaikalla kannattaa grillata makkaraa tms. tuoksuvaa ruokaa. Kertakäyttögrilli on hyvä apuväline. Grillaaminen levittää ruoan tuoksun pitkänkin matkan päähän. Tärkeää on myös se, että omistaja on rauhassa paikallaan eikä levitä stressihajuaan koiraa ”etsien”.

Ilmoita karkurista lähimmälle löytöeläintalolle (http://karkurit.fi/loytoelaintarhat) ja verkkopalveluun www.karkurit.fi sekä Facebookin paikallisryhmiin ja Karkurit-ryhmään. Tee katoamisilmoituksia, joita jaat lyhtypylväisiin ja kauppojen ilmoitustauluille sekä lähitalojen postilaatikoihin. Olisi hyvä, jos joku muu voi tehdä ilmoitukset ja levittää niitä, jotta itse voit olla houkuttelupaikalla. Älä koskaan laita koiran nimeä katoamisilmoitukseen: silloin ihmiset voivat huudella koiraa nimeltä, mikä vain paineistaa koiraa. Kuvaa koira tarkasti (rodun nimi ei riitä) ja pyydä ilmoittamaan sinulle puhelimitse kaikista näköhavainnoista.

Usein karkuri saadaan näillä ohjeilla kotiin nopeastikin. Mutta vaikka toivottua tulosta ei heti tapahtuisi, jatka ohjeiden mukaan. Karkuri on saavuttanut ”villieläimen” mielentilan ja sen ”kesyttäminen” takaisin kotieläimeksi voi kestää. Jatka ohjeiden mukaan ja soita neuvontaamme 040 724 8614 saadaksesi tarkempia ohjeita.

Kadonneen koiran kiinniottamisessa voi olla apua myös toisesta koirasta. Jos karkurilla on perheessä toinen koira tai muu hyvä koirakaveri (myös kissat tai muut eläimet käy), kannattaa sitä pitää mukana etsinnöissä. Sen lisäksi, että se jättää maastoon hajujälkiä houkuttimeksi, se voi olla avuksi, mikäli karkurin saa näköetäisyydelle. Toista eläintä käyttäessä pitää kuitenkin olla ehdottoman varma, että eläimet ovat kitkattomasti kavereita. Jos esim. koirien välillä on herkkujen tai lelujen vahtimista, toisen koiran käyttö ei välttämättä ole viisasta. Omankin perheen koirien laumadynamiikka muuttuu nopeasti kun toinen on poissa.

Miten toimit, jos kissa katoaa?

Jätä karkaamisreitti avoimeksi: ikkuna, ovi, parvekkeen ovi, niin että kissa voi palata rauhassa takaisin.

Kissan katoamismatka on usein noin 300-500 metriä. Tutki on lähialueella ”kissanmentäviä” piilopaikkoja: talojen alustoja, puoliavoimia varaston ovia, auki olevia ikkunoita tms.

Tee säteittäisiä hajujälkiä kissan katoamispaikasta kotiin tai houkuttelupaikkaan. Houkuttelupaikan pitää olla turvallinen, ts. älä tee jälkeä vaarallisen tien yli. Jos koti on vaarallisen tien tms. takana, on parempi perustaa houkuttelupaikka turvalliseen kohtaan eikä tehdä hajujälkeä kotiin.

Hajujälki tehdään vetämällä tuoksuvaa märkäruokaa (esim. tonnikalaa tai purkkimärkäruokaa) sukkahousuissa säteittäin houkuttelupaikalle/kotiin. Kissat reagoivat erittäin hyvin hajujälkiin.

Ilmoita karkurista lähimmälle löytöeläintalolle (http://karkurit.fi/loytoelaintarhat) sekä verkkopalveluun www.karkurit.fi sekä Facebookin paikallisryhmiin ja Karkurit-ryhmään. Tee katoamisilmoituksia, joita jaat lyhtypylväisiin ja kauppojen ilmoitustauluille sekä lähitalojen postilaatikoihin. Olisi hyvä, jos joku muu voi tehdä ilmoitukset ja levittää niitä, jotta itse voit olla houkuttelupaikalla. Kuvaa kissa tarkasti ja pyydä ilmoittamaan sinulle puhelimitse kaikista näköhavainnoista.

Usein karkuri saadaan näillä ohjeilla kotiin nopeastikin. Mutta vaikka toivottua tulosta ei heti tapahtuisi, jatka ohjeiden mukaan. Karkuri on saavuttanut ”villieläimen” mielentilan ja sen ”kesyttäminen” takaisin kotieläimeksi voi kestää. Jatka ohjeiden mukaan ja soita neuvontaamme 040 724 8614 saadaksesi tarkempia ohjeita.