Mitä teet kun näet kadonneen lemmikin?

Jos pääsee näkemään karkurin, kannattaa käyttäytyä niin rauhallisesti kuin ikinä osaa. Karkuri ei välttämättä tunnista heti omistajiaankaan, jos se on ”villiintynyt”. Eläimelle ei tule huudella tai yrittää kaikin keinoin ottaa kiinni. Parasta on rauhallisesti yrittää herättää eläimen mielenkiinto. Se voi onnistua rapsuttelemalla maata, leikkimällä (esim. kepillä) tai jos on mukana herkkuja, niillä houkuttelemalla. Eläimelle voi jutella rauhallisesti. Katsekontaktia tulee välttää, sillä useimmiten tuijotus on uhkaavaa karkurille.

Eläimen kiinniottoa tulee yrittää vain jos eläin hakeutuu itse luokse tai on muuten aivan varma, että onnistuu. Vieraiden epäonnistuneet kiinniottoyritykset (yleensä ikävä kokemus) vaikeuttavat omistajankin kiinniottoyrityksiä.

Olennaista on yrittää etsiä kadonneesta lemmikistä esitetyt tiedot. Ks. www.eLassi.fi ja www.karkurit.fi. Jos löydät ilmoituksen karkurista, soita heti annettuun numeroon. Jos ilmoitusta ei ole, jätä ilmoitus. Tee mahdollisimman tarkka ilmoitus kuvaten lemmikin ulkonäkö ja havaintopaikka sekä jätä omat yhteystietosi.