Etsijäkoiraliiton vapaaehtoiset neuvojat ja etsijäkoirakot auttoivat 1258 karanneen eläimen omistajaa vuonna 2022. Eläinlajien kirjo on suuri, vaikka koirat ja kissat dominoivatkin tilastoja.

Uutenavuotena aikavälillä 31.12.2.1. neuvonta- ja etsintäapua sai 27 lemmikin omistajaa, joista 18 oli ns. ilotulitekarkureita. Näiden karkulaisten omistajien lisäksi autettiin viittä henkilöä, jotka onnistuivat saamaan kiinni jonkun toisen omistaman karkulaisen.

Kaikki Etsijäkoiraliiton hoidossa olleet uudenvuoden ilotulitekarkurit on saatu kotiin, paitsi 2.1. ilmoitettu leopardigekko. Suurin osa karkureista saatiin kiinni houkuttelemalla: joko eläin antautui kiinni ihmiselle tai se houkuteltiin hajujälkien ja ruoan avulla palaamaan kotiin tai karkaamispaikalle.

Vuosi 2022 oli Etsijäkoiraliitolle kiireinen

Karkaamisia tapahtui uuden vuoden lisäksi eniten loma-aikoina, jolloin eläinten kanssa ollaan paljon ulkona. Yleisimmät karkaamispaikat olivat koti- ja mökkipihat sekä lenkkipolut.

Etsijäkoiratoimintaa on ollut 20 vuotta. Vuonna 2022 karkulaisia oli reilu 300 vähemmän kuin edellisvuotena, joka oli ennätysvuosi. Karkuritapausten lasku johtunee suurilta osin siitä, että ihmisten tietoisuus karkurin kiinnisaamisen parhaista tavoista on lisääntynyt huomattavasti. Etenkin sosiaalisessa mediassa jaetaan paljon eläinetsintään erikoistuneiden järjestöjen vinkkejä karkulaisten omistajille.

Vapaaehtoisvoimin toimivan järjestön puhelinneuvontaresurssit alkavat kuumimpina sesonkeina olla tiukilla, joten viime vuonna Etsijäkoiraliitto panosti paljon kirjallisten ensiapuohjeiden jakamiseen. Ensitoimet ovat hyvin samankaltaiset kaikissa tilanteissa, joten kirjalliset ohjeet auttavat hyvin oikean toiminnan alkuun ja karkurin talteen saamiseen.

Karkureista eniten koiria ja kissoja

Vuoden 2022 karkureista koiria oli 651 ja kissoja 561. Karkureiden joukossa oli myös muita eläimiä kuten kaneja ja kilpikonnia sekä maatilojen eläimiä (tilasto alla). Kanikarkulaisia on kahtena viime vuotena ollut aikaisempaa enemmän, mikä selittynee sillä, että kaneja on otettu paljon lemmikeiksi koronan aikana.  Suurin osa karkureista on saatu kotiin koulutettujen asiantuntevien puhelinneuvojien avulla, ja osassa tapauksia on käytetty koulutettuja etsijäkoiria. Puhelinneuvonnan merkitys onkin keskeinen. Olennaista on se, että karkurin karkurin omistaja toimii Etsijäkoiraliiton ohjeiden mukaan.

Etsijäkoiraliiton asiakkaat vuonna 2022, yhteensä 1258:

Koira 651

Kissa 561

Kilpikonna 17

Kani 12

Hevonen 5

Lammas 3

Lintu 3

Fretti, kani, kesyrotta, lehmä, vuohi, minipossu, käärme

Koirien karkaamisten ruuhka-aika on käsillä uudenvuoden ilotulitteiden takia. Myös muita eläimiä, kuten kissoja ja hevosia karkaa ilotulitusten aikaan. 20 vuotta toimineen Etsijäkoiraliiton TOP10 tärkeintä vinkkiä ennaltaehkäisevät ja auttavat. Etsijäkoiraliiton neuvontapuhelin on uutenavuotena auki vuorokauden ympäri. Karkaamisen ehkäisyn ja ensihoidon vinkit kannattaa ottaa talteen kuitenkin jo ennakkoon.

TOP10-vinkit

  1.       Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla ja varmista, että se ei pääse irti valjaista/kaulapannasta. Käytä mielellään tuplavarmistusta, esim. panta ja valjaat ja kaksi remmiä, tai valjaisiin kiinnitettyä ns. jarrupalaa.
  2.       Uudenvuodenaattona ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja sitten vasta reilusti jälkeen klo 02.
  3.       Älä koskaan ota koiraasi seuraamaan ilotulituksia
  4.       Ota etukäteen talteen lemmikkisi hajua (esim. karvaa tai panta puhtaaseen minigrip-pussiin) ja tallenna puhelimeesi Etsijäkoiraliiton neuvonnan numero 040 724 8614 (ei palvelumaksua). Jos eläimiä on monta, ota jokaisesta omat hajut omiin pusseihin.
  5.       Pidä kotona (tai esimerkiksi tallissa) päällä uudenvuoden aattona klo 18 jälkeen radiota tai televisiota ja vedä verhot ikkunoiden eteen.
  6.       Jos karkaaminen tapahtuu, katso ohjeet osoitteesta etsijakoiraliitto.fi/ohjeistusja/tai soita Etsijäkoiraliiton neuvontaan 040 724 8614.
  7.       Älä huuda lemmikkiä nimeltä tai yritä saada sitä juosten kiinni. Pysy rauhassa - usein karkuri palaa ”tilanteen” ollessa ohi.
  8.       Hyvän ruoan haju auttaa: tuo karkaamispaikalle tai kotipihalle todella vahvasti tuoksuvaa ruokaa.
  9.       Omistajan haju auttaa. Jätä karkaamispaikalle omistajan vaate tai jos karkaaminen on tapahtunut kotipihalta, tee hajujälkiä kotiin omistajan hajulla tai ruoalla.
  10.       Jos toimet eivät auta, soita uudestaan Etsijäkoiraliiton neuvontaan 040 724 8614. Uutena vuotena päivystys on 24h.

Yksityiskohtaiset ohjeet:www.etsijakoiraliitto.fi/ohjeistus (suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja eestiksi)

Toimi näin, jos lemmikksi katoaa - ohjeistus sekä jatko-ohjeet koiran ja kissan kadotessa löytyy nyt myös eestin kielellä. 

Tee nii, kui loom kaob

Kui loom kaob, toimi nii

Järjestämme puhelinneuvontakurssin etäkoulutuksena 23.10.2022 klo 11.00


Kurssin edellytyksenä on aikaisempi osallistuminen info-luentoomme. Koiraton koulutuspolku tarkoittaa karkurien omistajien auttamista Etsijäkoiraliiton puhelinneuvonnassa ja etsintöjen koordinoinneissa. Neuvontapuhelinkurssille valitaan osallistujat hakemusten perusteella. Kurssi edellyttää liitymisen Etsijäkoiraliiton jäseneksi. Kerro hakemuksessasi, miksi juuri sinä olisit hyvä lisä meidän puhelinneuvonta tiimiimme.

Kurssin kesto noin 4h.
Lähetä hakemuksesi viimeistään 16.10.2022 mennessä koulutus@etsijakoiraliitto.fi.
Lisätiedot ja kyselyt koulutus@etsijakoiraliitto.fi

SYKSYLLE 2022 ALKEISKURSSEJA JÄRJESTETÄÄN SEURAAVASTI:

PORVOO
Kurssikerrat ke 31.8., ma 5.9., la 10.9., ke 14.9., pe 16.9., ke 21.9., ke 28.9. ja ke 5.10
Hakemukset su 28.8. mennessä osoitteeseen:
outi.liukkonen@elisanet.fi

PK-SEUTU (Veikkola, Kirkkonummi, Nuuksio)
Aloitus ke 31.8. ja treenipäivät ke ja la. Treenipäivät joustavat, mikäli sopii kaikille kurssilaisille. 
Hakemukset su 28.8. mennessä osoitteeseen:
virpi19@gmail.com

SALO
Aloitus la 10.9. ja kurssipäivät la tai su, kuinka parhaiten osallistujille sopii.
Hakemukset ke 31.8. mennessä osoitteeseen:
leif@ebaana.net

RAUMA
Alkaa syys-lokakuun vaihteesse ja kurssikerrat sovitaan osallistujien kesken.
Hakemukset su 18.9. mennessä osoitteeseen:
miia.akkanen@gmail.com

Kursseille voi hakea, mikäli on osallistunut Etsijäkoiraliiton tutustumisluennolle. 

Kerro hakemuksessasi ainakin itsestäsi ja koirastasi sekä mahdollisista muista perheen lemmikeistä. Millainen harrastustausta teillä on? Miksi haluaisitte mukaan toimintaan. Kerro myös, milloin kävit tutustumisluennon.

Kursseille valittujen tulee liittyä jäseneksi, jos ei jo ole. Jäsenmaksu on 35 €/vuosi. Alkeiskurssin maksu on 95 €. Kurssin jälkeen treenit jatkuvat ns. treeniringissä ja ne sisältyvät jäsenmaksuun.

Alakategoriat