Kevään alkeiskurssien haku on alkanut. Mukaan voivat hakea tutustumisluennon käyneet. Hakemuksessa olisi hyvä kertoa seuraavista:

  • Koiran rotu, ikä, sukupuoli, mitä olette harrastaneet, onko koiralla jotain erityisesti huomioitavaa ja kuinka se pärjää muiden koirien/ihmisten kanssa
  • Kuinka paljon sinulla on aikaa ja energiaa satsata harrastukseen
  • Haluaisitko harrastaa omaksi iloksi vai etsintävalmius tähtäimessä

Kursseja järjestetään alla olevilla paikkakunnilla. Lähetä hakemuksesi kunkin kurssin kohdalla olevaan osoitteeseen. Samasta osoitteesta voi myös kysyä lisätietoja. Autamme myös osoitteessa koulutus@etsijakoiraliitto.fi yleisissä, ei mihinkään tiettyyn kurssiin liittyvissä kysymyksissä.

Pääkaupunkiseudun kurssit:

Kirkkonummi/Espoo
Kouluttajat Virpi Kokkila ja Johanna Eloniemi
Treenipaikkoina Veikkola, Kirkkonummi ja Nuuksio
Hakemukset pe 31.3 mennessä osoitteeseen:
Johanna.eloniemi@elisanet.fi


Vantaa/Tuusula
Kouluttajat: Maria Brinck ja Martina Halme
Hakemukset pe 31.3 mennessä osoitteeseen:
maria.w.brinck@gmail.com

Imatran kurssi:
Kouluttaja Anita Pohto-Pykäläinen ja Noora Helenius
Hakemukset pe 31.3.mennessä osoitteeseen: anita.pykalainen@gmail.com

Salon kurssi:
Kouluttaja Leif Fredriksson
Hakemukset pe 31.3 mennessä osoitteeseen:
leif@ebaana.net

Rauman kurssi:
Kouluttaja Miia Akkanen Ulla Lahtinen
Hakemukset pe 31.3 mennessä osoitteeseen:
miia.akkanen@gmail.com

Koirakoiden koulutusuudistus on valmistunut. Muutokset eivät ole kamalan suuria ja eniten muutosta on koulutuksen loppupäässä. Uudet listajäljet on päivitetty nettisivuille. Vanhat löytyy edelleen myös liitteinä samoilta sivuilta.

LISTAJÄLJISTÄ

Yleisesti voidaan sanoa, että listajälkiin on tehty enemmän joustoa jälkien pituuksiin ja vanhennetuissa jäljissä on laajempi aikaväli.

Suoritusaikoja on muutettu siten, että max kilometrin jäljissa aika on tunti ja pidemmissä kaksi tuntia. Kouluttajalla on kuitenkin edelleen harkintavalta ja voi hyväksyä jäljen, vaikka aikaraja ylittyisi.

Aikaisemmin listajälkiä tuli olla seurannut vähintään neljä kouluttajaa, joista jokainen vähintaan kaksi jälkeä. Säännön luomisen jälkeen liiton kouluttajatilanne on muuttunut ja joillakin alueilla aikaisempi malli voi olla hankala toteuttaa. Sen takia jatkossa riittää, että seuraajana on ollut neljä eri kouluttajaa ilman jälkimäärärajoitetta. Kannattaa kuitenkin käydä mahdollisimman paljon eri kouluttajien treeneissä jatkossakin!

Uudet listat saa ottaa käyttöön heti. Vanhoilla listoilla voi kuitenkin hakea kursseille vielä 30.6. asti.

KURSSEISTA

Uudenmalliset alkeis-, jatko- ja etsintöihin valmistavat kurssit tulevat käyttöön heti. Jos kurssi on kesken, saa päättää jatkaako vanhalla loppuun vai siirtyykö uuteen. Kurssien osalta muissa on vähäisiä muutoksia, mutta ev-kurssi lyheni.

TASOTESTISTÄ

Tasotesti säilyy 2 vrk vanhana. Pituus muutettiin 1-2km, aikaisemman 1,5-3km sijaan. Liitossa on pitkään puhuttu pitäisikö osa-aikaeläkeläisille tai muuten etsintöihin rajoitetusti kykeneville olla oma testi. Tuomareilla on aina harkintavalta maaston ja reitin osalta, joten 1-2km pituisena testistä saa hyvin kaikille soveltuvan.

KETR auttaa ja vastaa mielellään kaikkiin siirtymään ja muutoksiin liittyviin kysymyksiin. 16.3. järjestetään koulutusuudistuksen kyselytunti. Kysymyksiä ja kommentteja voi laittaa Facebookin treenaajia varten olevassa jäsenryhmässä tai koulutus@etsijakoiraliitto.fi

Treeni-iloa!

Uusia jäsenetuja!

Treenikaverimme haluavat tarjota jäsenille etuja omien yritystoimintojensa puitteissa.

Saaran Sievän koirapalvelut (sieva.fi) tarjoaa koirien koulutusta ja trimmausta. Alennus jäsenille -10% (ei koske Sportti Hurtan palveluja)

Sannan nettikaupasta (kepeataival.fi) löytää kaikki koiratarvikkeet leluista valjaisiin ja treeninameihin. Alennuksen -10% saa nettikaupasta koodilla ekl2023

Järjestämme tutustumisluennon Teamsissa 19.3. klo 17. Ilmoittautumiset koulutus@etsijakoiraliitto.fi

Luento on maksuton ja kestää 2-3h.

Tervetuloa!

tutustumisluento

Etsijäkoiraliiton vapaaehtoiset neuvojat ja etsijäkoirakot auttoivat 1258 karanneen eläimen omistajaa vuonna 2022. Eläinlajien kirjo on suuri, vaikka koirat ja kissat dominoivatkin tilastoja.

Uutenavuotena aikavälillä 31.12.2.1. neuvonta- ja etsintäapua sai 27 lemmikin omistajaa, joista 18 oli ns. ilotulitekarkureita. Näiden karkulaisten omistajien lisäksi autettiin viittä henkilöä, jotka onnistuivat saamaan kiinni jonkun toisen omistaman karkulaisen.

Kaikki Etsijäkoiraliiton hoidossa olleet uudenvuoden ilotulitekarkurit on saatu kotiin, paitsi 2.1. ilmoitettu leopardigekko. Suurin osa karkureista saatiin kiinni houkuttelemalla: joko eläin antautui kiinni ihmiselle tai se houkuteltiin hajujälkien ja ruoan avulla palaamaan kotiin tai karkaamispaikalle.

Vuosi 2022 oli Etsijäkoiraliitolle kiireinen

Karkaamisia tapahtui uuden vuoden lisäksi eniten loma-aikoina, jolloin eläinten kanssa ollaan paljon ulkona. Yleisimmät karkaamispaikat olivat koti- ja mökkipihat sekä lenkkipolut.

Etsijäkoiratoimintaa on ollut 20 vuotta. Vuonna 2022 karkulaisia oli reilu 300 vähemmän kuin edellisvuotena, joka oli ennätysvuosi. Karkuritapausten lasku johtunee suurilta osin siitä, että ihmisten tietoisuus karkurin kiinnisaamisen parhaista tavoista on lisääntynyt huomattavasti. Etenkin sosiaalisessa mediassa jaetaan paljon eläinetsintään erikoistuneiden järjestöjen vinkkejä karkulaisten omistajille.

Vapaaehtoisvoimin toimivan järjestön puhelinneuvontaresurssit alkavat kuumimpina sesonkeina olla tiukilla, joten viime vuonna Etsijäkoiraliitto panosti paljon kirjallisten ensiapuohjeiden jakamiseen. Ensitoimet ovat hyvin samankaltaiset kaikissa tilanteissa, joten kirjalliset ohjeet auttavat hyvin oikean toiminnan alkuun ja karkurin talteen saamiseen.

Karkureista eniten koiria ja kissoja

Vuoden 2022 karkureista koiria oli 651 ja kissoja 561. Karkureiden joukossa oli myös muita eläimiä kuten kaneja ja kilpikonnia sekä maatilojen eläimiä (tilasto alla). Kanikarkulaisia on kahtena viime vuotena ollut aikaisempaa enemmän, mikä selittynee sillä, että kaneja on otettu paljon lemmikeiksi koronan aikana.  Suurin osa karkureista on saatu kotiin koulutettujen asiantuntevien puhelinneuvojien avulla, ja osassa tapauksia on käytetty koulutettuja etsijäkoiria. Puhelinneuvonnan merkitys onkin keskeinen. Olennaista on se, että karkurin karkurin omistaja toimii Etsijäkoiraliiton ohjeiden mukaan.

Etsijäkoiraliiton asiakkaat vuonna 2022, yhteensä 1258:

Koira 651

Kissa 561

Kilpikonna 17

Kani 12

Hevonen 5

Lammas 3

Lintu 3

Fretti, kani, kesyrotta, lehmä, vuohi, minipossu, käärme

Alakategoriat