När ditt husdjur försvinner, är de första timmarna och följande dygnen kritiska. På dessa sidor får du bra allmänna råd, men vi rekommenderar att du också ringer vårt rådgivningsnummer: 040 7248614

Alla fall är olika, och allmänna råd hjälper inte i varje situation.

Det största misstaget är att samla ihop en skara människor som börjar leta efter det bortsprungna djuret. Detta skrämmer rymlingen och sätter onödigt tryck på djuret. I värsta fall kan en stor grupp av sökare skrämma iväg djuret under en bil eller längre bort.

Vad ska man göra om hunden rymmer?

Lägg ut doftspår från stället där hunden försvann hemåt eller mot stället som man försöker locka den till.

Gör inte spår över en farlig väg. Om hemmet är bakom en farlig väg är det bättre att locka djuret till en annan trygg plats. Gör doftspåret t.e.x så att du drar tonfisk eller doftande fuktigt foder i strumpbyxor eller dyligt mot hemmet eller lockningsstället.

Du kan också grilla korv eller annan mat så att doften sprids långt omkring.

Det är väldigt viktigt att ägaren hålls på plats och håller sig lugn. En stressad ägare kan skrämma djuret ännu mera.

Anmäl rymlingen till närmaste djurshelter: http://karkurit.fi/loytoelaintarhat, www.karkurit.fi samt Karkurits Facebook grupp.

Fäst lappar på lyktstolpar, i butiker, på postlådor osv. Be om hjälp och hålls själv på stället dit man försöker få hunden lockad. Berätta inte hundens namn offentligt då främmande människor som ropar på hunden stressar den mera. Beskriv hundens utseende noggrant. Att berätta rasen räcker inte. Be människor ringa dig med alla observationer.

Ofta får man rymlingen hem tämligen fort med dessa råd men fast det skulle dra ut på tiden fortsätt följa råden. Rymlingen får ett vilddjurs sinnestillstånd och det kan ta tid att lugna ner den till ett “tamdjur”

Fortsätt följa instruktionerna och ring vår rådgivning för mera information och hjälp. Tel 040 7248614

Vad ska man göra om katten rymmer?

Lämna rutten öppen till platsen katten rymt ifrån: fönstret, dörren, balkongen osv. så att katten i lugn och ro kan komma tillbaka.

Katten håller sig ofta på 300-500 meters avstånd från rymningsplatsen.

Leta alla ställen som katten ryms att gömma sig i: under hus, källare, öppna fönster osv.

Lägg ut doftspår från stället där den försvann hemåt eller dra doftspår till stället som man försöker locka den till.

Gör inte spår över en farlig väg. Om hemmet är bakom en farlig väg är det bättre att locka djuret till en trygg plats. Gör doftspåret t.ex. så att du drar tonfisk eller doftande fuktig foder i strumpbyxor eller dyligt mot hemmet eller lockningsstället. Katten reagerar väldigt bra på doftspår.

Anmäl rymlingen till närmaste djurshelter: http://karkurit.fi/loytoelaintarhat, www.karkurit.fi samt Karkurits Facebook grupp.

Fäst lappar på lyktstolpar, i butiker, på postlådor. Be hjälp och hålls själv på stället dit man försöker få katten lockad. Beskriv kattens utseende noggrant.

Ofta får man rymlingen hem tämligen fort med dessa råd, men fast det skulle dra ut på tiden, fortsätt följa råden. Rymlingen får ett vilddjurs sinnestillstånd och det kan ta tid att lugna ner den till ett ”tamdjur”

Fortsätt följa instruktionerna och ring till vår rådgivning för att få mera information och hjälp. Tel 040 7248614