Eläimiä karkaa mitä moninaisimmissa tilanteissa ja paikoissa. Riskinsä muodostavat myös hoitolat ja erilaiset koulutustilanteet, erityisesti koirien kohdalla. Tässä pari vinkkiä miten ennaltaehkäistä karkaamisia hoitoloista tai koulutuksista.

Jos viet koiraasi hoitolaan, varmista etukäteen, että hoitolassa ei anneta koiran ulkoilla vapaana ja mitkä ovat hoitolan toimet jos koira karkaa. Koira käyttäytyy hyvin eri tavalla vieraassa paikassa vieraiden ihmisten kanssa, joten vapaana pitoa ei voi verrata siihen kun itse pidät koiraa vapaana. Hoitolassa (tai ylipäänsä tutunkin hoitajan luona) tulee koira ulkoiluttaa aina kytkettynä tai vapaana aidatulla alueella. Parhaissakin hoitoloissa voi käydä vahinko, joten varmista jo ennen lomaasi, että hoitola toimii järkevästi eläimen päästessä karkuun ja ilmoittaa välittömästi sinulle tai sinun valtuuttamalle henkilölle. Hoitajan tulee myös sitoutua koiran etsintään kunnes sinä tai sinun valtuuttama henkilö pääsee paikan päälle ottamaan etsintätilanteen haltuun. Voit jättää hoitajalle vaikka oman likaisen paitasi, jotta hädän koittaessa heillä on heti käytettävissä sinun tuttua hajua koiran houkutteluun.

Kun valitset koirasi kanssa koirakerhoa tai yksityistä koirakoulua, selvitä ensin käytettävät koulutusmenetelmät. Koirankoulutusmarkkinat ovat varsin villit, eikä ole mitään valvontaa sille kuka kouluttaa ja miten. Joukkoon mahtuu myös epäeettisiä koulutustapoja, jotka perustuvat esimerkiksi koiran pelotteluun. Koira voi helposti vaikka kovaa ääntä pelästyttyään riuhtaista itsensä kaulapannasta tai valjaista. Jos karkaamistilanteeseen yhdistyy pelko tai muu ikävä tunnetila, on äärimmäisen vaikea saada koira houkuteltua palaamaan samaan paikkaan. Koiraa ei koskaan tulisi jättää yksin koulutettavaksi kouluttajalle. Sinun tulee olla paikalla näkemässä miten koiraasi koulutetaan, jotta voit varmistaa hyvän kohtelun ja opit itsekin koulutusmenetelmät, joilla voit jatkaa harjoittelua kotona. Koiran kouluttaminen ja etenkin ongelmakäytöksen pois kitkeminen on pitkä prosessi, joten jos joku lupaa ottaa koiran hoitoon ja palauttaa sen valmiiksi koulutettuna, kannattaa hälytyskellojen alkaa soida.

Tässä vielä ensiapuvinkit koiran karkaamistilanteeseen:

  1. Tee katoamispaikalta ja kaikista muista ilmansuunnista hajujälkiä turvallista reittiä pitkin kotiin tai valitsemallesi ruokintapaikalle. Hajujälkiä tehdään laahaamalla maata pitkin sukkahousua, jossa on tonnikalaa tai muuta märkää herkkuruokaa. Kunkin jäljen tulisi olla noin kilometrin pituinen. Usein karkuri osaa suunnistaa tuttuja jälkiä pitkin kotiin tai ruokintapaikalta.
  2. Ilmoita koirasta mahdollisimman laajasti. Laita ilmoitukseen valokuva tai kuvaus koiran ulkonäöstä ja omat yhteystietosi. Huom! Älä laita koiran nimeä tai tarkkoja tietoja näköhavainnoista.

    • Ilmoita oman ja naapurikunnan löytöeläintaloon (http://karkurit.fi/loytoelaintarhat) ja kunnan eläinlääkärille
    • Ilmoita Internetissä www.karkurit.fi ja Facebookissa karkurit-ryhmässä
    • Kiinnitä ilmoituksia lyhtypylväisiin, kauppojen yms. ilmoitustauluille
    • Jaa katoamisilmoituksia postilaatikoihin lähialueella
  3. Ota talteen koiran hajua siltä varalta, että etsijäkoiran apua tarvitaan. Hajuksi käy esimerkiksi koiran kaulapanta, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin.
  4. Jos näet karkurin, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele koira luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä huuda tai juokse koiran perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi.