Uudenvuodenaatto ja sitä edeltävät päivät ovat pahinta lemmikkien - erityisesti koirien - karkaamisaikaa. Karkaamisen ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa kuin karkurin kiinni saaminen. Karkaamiset kannattaakin torjua alla olevin vinkein. Jos lemmikki kuitenkin karkaa, oikea toiminta auttaa lemmikin kotiin saamisessa. Monet tehokkaimmat vinkit yllättävät omistajat.
 

Vinkkejä uudenvuodenaattoon ja sitä edeltäviin päiviin

  • Varaudu yllätyspamauksiin jo ennen uuttavuotta. Älä pidä koiraa irti aidatullakaan pihalla ja varmista, että se ei pääse irti valjaista/kaulapannasta.
  • Uudenvuodenaattona ulkoiluta koirasi ennen klo 18 ja seuraavan kerran reilusti jälkeen puolen yön.
  • Älä jätä koiraasi yksin illalla.
  • Ole erityisen tarkka kulkiessasi ovista, ettei koira pääse livahtamaan ulos.
  • Pidä kotona päällä radiota tai televisiota ja vedä verhot ikkunoiden eteen.
  • Jos sisätiloissa oleva lemmikki on peloissaan, käyttäydy itse rauhallisesti ja tavanomaisesti.
  • Älä koskaan ota koiraa mukaan seuraamaan ilotulituksia.
  • Paukkuarkaa koiraa voi pelottaa myös ruudin haju, jonka se yhdistää ilotulitteisiin. Karkaamisvaara ei ole ohi pariin päivään, vaikka ilotulitteita ei enää ammuttaisikaan.

Vinkit karkaamistilanteisiin

Etsijäkoiraliiton vapaaehtoinen puhelinneuvonta (p. 040 724 8614) antaa neuvoja, miten karkuri saadaan parhaiten kotiin. Usein jo puhelinsoitto riittää, ja ohjeita noudattamalla karkuri saadaan kotiin, kun pauke on loppunut.

Etsijäkoirat eivät lähde etsintöihin uudenvuodenyönä.  Koirakot lähtevät töihin tapausten kiireellisyysjärjestyksessä ja koirien saatavuuden mukaan uudenvuodenpäivästä eteenpäin.

 

Toimi näin:

1. Älä etsi karkuria suurella porukalla. Se pelottaa karkuria.

2. Joku perheenjäsen voi jäädä karkaamispaikalle tai jätä katoamispaikalle oma vaatteesi ja herkkupaloja. Koira saattaa palata sinne, kun pauke loppuu. Jonkun on syytä olla kotona, sillä koira löytää usein kotiin. Kotiin palaamista voi helpottaa tekemällä sinne hajujälkeä omistajan hajulla tai ruokajäljellä (esim. vetämällä maassa sukkahousuja, joissa on herkullista märkäruokaa tai tonnikalaa).

3. Kotipihalla tai katoamispaikalla kannattaa grillata esimerkiksi kertakäyttögrillillä. Grilli levittää ruoan tuoksua ja rauhoittaa koiraa.

4. Ilmoita koirasta mahdollisimman laajasti www.eLassi.fi, kuntasi löytöeläintalo, lappujen kiinnittäminen lyhtypylväisiin sekä jakaminen lähitaloihin jne. Laita ilmoitukseen valokuva tai kuvaus koiran ulkonäöstä ja omat yhteystietosi. Huom! Älä laita koiran nimeä. Nimellä huutelu pelottaa stressaantunutta koiraa.

5. Jos et ole ennen uuttavuotta ottanut talteen koiran hajua, tee se nyt siltä varalta, että Etsijäkoiraa tarvitaan. Hajuksi käy esimerkiksi kaulapanta, makuualusta, lelut tai hoitovälineet. Säilö hajut puhtaaseen lasipurkkiin tai muovipussiin.

6. Jos näet karkurin, yritä rauhoittaa alue ja toimi mahdollisimman rauhallisesti. Houkuttele koira luoksesi äänellä, leikkimällä tai herkkuruoalla. Älä huuda tai juokse koiran perään, vaan pyri saamaan se tulemaan luoksesi.

7. Koulutetut Etsijäkoirat ovat läpikäyneet pitkän koulutuksen ja testit. Älä anna etsintätehtävää testaamattomalle koiralle. Karkulaiselle tutun kaverikoiran voi ottaa mukaan kävelemään karkaamispaikalle tai tekemään hajujälkeä takaisin kotiin.

8. Karkulaisen havainneiden ihmisten ei yleensä kannata yrittää ottaa sitä kiinni, vaan ilmoittaa havainnosta heti eläimen omistajalle tai www.eLassi.fi.

9. Etsintää ei pidä lopettaa epätoivoisena muutaman päivän päästä, sillä karkulaisia on saatu kotiin pitkienkin aikojen päästä.